Hack-Tic 3

vorige index volgende


Spionage?

  De wereld in opschudding. "Duitse hackers verkopen high-tech aan het Oostblok", "Grootste spionagezaak sinds Gunter Guillaume" etc. etc. In een televisiereportage in het ARD programma "Brennpunkte" worden hackers en met name de Chaos Computer Club afgeschilderd als een enge groep alcohol- en drugsverslaafde computergriezels. Met donkere beelden van schimmen achter computers doet men er nog een schepje bovenop. Naar het Oostblok verdwenen zijn onder andere "C-compilers en operating systems". Verder zouden bij Philips en Thomson (Franse defensie gigant) gegevens verdwenen zijn.
  De volgende dag zijn in Duitsland de meeste kranten de eerste berichten al weer aan het relativeren nadat de minister van binnenlandse zaken Zimmermann heeft gezegd dat er van grootschalige spionage geen sprake is geweest. De Nederlandse bladen nemen echter de eerste berichten kritiekloos over.
  Wat is nu werkelijk gebeurd? Zijn alle Duitse hackers in werkelijkheid spionnen? Krijgen Hack-Tic abonnee's binnenkort bezoek van KGB agenten? Hack-Tic doet een boekje open.
  Uit de tijd van de NASA-hack door een aantal Duitse computerkrakers dateert het verhaal van Professor Clifford Stoll. Deze Stoll ontdekte al enige jaren geleden dat er computerkrakers op zijn systeem
aan het werk waren. Hij schakelde de FBI in en samen met de FBI werd besloten de hackers een beetje te "voeren" zodat ze getraced konden worden. Er werden een aantal namaak "SDI-files" in de computer gestopt en na enige maanden intensief speurwerk werd de "Wily Hacker" getraced tot in Hannover. Het bleek de 27 jarige UNIX en VMS expert Markus Hess.
  Deze Markus hackte samen met een aantal anderen:
  Karl Koch, 23 jaar oud en ook afkomstig uit Hannover. Omdat hij een nogal luxe leventje zou hebben en drugsverslaafd zou zijn zou hij informatie verkocht hebben aan de KGB.
  Hans Hübner, alias "Pengo", uit Berlijn. Deze 20-jarige eigenaar van een kleine computerzaak in Berlijn zou geld nodig hebben gehad om in zijn firma te investeren. Behoort net als de anderen niet tot een hackerclub, maar houdt goed contact met de plaatselijke hackerscene's.
  Dirk Brezinski uit Berijn. Programmeur en trouble-shooter voor Siemens BS-2000 systemen. Verdiende bij Siemens DM 20.000 in de maand en wordt door zijn verhoorders gezien als een genie.
  Peter Carl uit Berlijn. Ex-croupier die "altijd genoeg cocaine had". Over zijn computerkennis of -ervaring zijn geen gegevens voorhanden.
  Nadat de groep de interesse van de KGB zou hebben opgewekt zou

       5Hack-Tic #3/1989