Hack-Tic 2

vorige index volgende



kort - kort - kort - kort - kort - kort - kort - kort - kort - kort

Barcodes op auto's

  Barcodes, momenteel hoofdzakelijk in gebruik om levensmiddelen, boeken en god weet wat van elkaar te onderscheiden, binnenkort misschien ook benut om het verkeer op de 'harbour bridge' in Sydney wat sneller te laten stromen.
  Een auto met een barcode-sticker op een van de zijkanten zou geidentificeerd kunnen worden door een lange-afstands scanner aan de kant van de weg. Als de code niet klopt wordt het kenteken alsnog gefotografeerd.
  Het idee is om iedere week of maand nieuwe stickers te versturen, zolang de automobilist tenminste zijn wegenbelasting betaalt. Een ritje over de brug kost in Sydney anderhalve Aust. dollar, dus iedereen met een printer en barcode software op z'n computer kan zich daar aardig wat geld besparen.
  Misschien moeten we dit eens aan Neelie voorstellen……?

Code gevonden!

  In Hack-Tic 1 stond in de kort-kort-kort een artikel over een geheimzinnig nummer in Delft (015-783900). Als je dat nummer belde kreeg je een toon en kon je met je druktoetstelefoon (DTMF-toontjes) een zes-cijferige code intikken. De vraag toen was: wie vindt die code?
  Het ongelofelijke is gebeurd. De code is gevonden, door ene Rico. De code was 134679 (makkelijk, kijk maar op je toetsenbordje). Echter: als je de code intikt krijg je weer een toon. Als dat even geduurd heeft (paar seconden) legt het geval neer. Wat zou hier allemaal mee kunnen? Hangt hier een outdial aan (zodat je verder kunt bellen op kosten van …)? De vraag blijft:
  Wat moet je na het ingeven van de eerste code doen?

  Yooo Rico, de appeltaart is onderweg!

Anoniem ontvangen TELEFAX

  Aan: HAck-Tic
  betreft: #1/1989 blz 12
  datum: 4 februari 1989

  Hacken onder Hoogspanning

  De tonen op het lichtnet zijn ongeveer 400 Hz en de amplitude is ongeveer 5 a 10% van de netspanning. Als je 5% aanbiedt moet je een vermogen leveren dat 5% is van het verbruikte lichtnetvermogen door alle aangesloten apparaten. Het is echter aanzienlijk minder, omdat het lichtnet door machine's voornamelijk inductief belast wordt. 400 Hz is 8 maal de lichtnetfrequentie, zodat er pakweg 5 maal zo weinig in het lichtnet gepompt moet worden dan bij 50 Hz nodig zou zijn. De generatoren zijn behoorlijke jongens van zo'n 50 kWatt. Peter kan dus wel vergeten zelf toontjes op het net te zetten, tenzij hij de verzegelde hoofdzekering eruit kan draaien natuurlijk maar ja, als je dat kunt hoef je ook al die moeite niet te doen want dan zit je al voor de verbruiksmeter.