Hack-Tic 2

vorige index volgendeUNIX, the hack way (part 1)

Het UNIX operating
system

  UNIX is een multi-user operating system dat bijna op alle grote computers te draaien is. Het is een mooi, gebruikersvriendelijk (en natuurlijk hackersvriendelijk) systeem, erg leuk speelgoed. Je kunt UNIX ook op je PC draaien (dan heet het XENIX).
  UNIX is oorspronkelijk ontwikkeld door Bell labs, het laboratorium van AT&T. De UNIX Research Group onder leiding van Ken Thompson bracht de UNIX Versions 1 t/m 7, allemaal redelijk primitieve UNIXen en het begon pas echt toen in 1980 UNIX System III op de markt kwam, een uitgave ondersteund door de User Support Group binnen AT&T, die veel commercieler en gebruikersgerichter tegen de zaken aankeek.
  Dit System III is eigenlijk een aangepaste Version 7. Inmiddels (sinds 1983) wordt er meestal gewerkt met UNIX System V. De UNIX System I, II en IV zijn alleen intern in gebruik geweest en die zul je dus "op straat" niet tegenkomen. Van de Research Group is inmiddels een UNIX Version 8, maar om wille van de standaard wordt deze slechts spaarzaam aan onderwijsinstellingen ter beschikking gesteld.
  Terwijl dit alles bij AT&T plaatsvond was de rest van de wereld ook in beweging, want door de lage licentieprijzen die AT&T aan onderwijsinstellingen rekende, kwam ook andere "UNIXen" op de markt, allemaal toegespitst op een bepaald gebied. In al deze ontwikkelingen speelde de Berkeley universiteit in Californie een grote rol. Zo ontwikkelde BSD (Berkeley Software Distributies) een UNIX met veel extra's. Het systeem
wordt (vaak) gebruikt op de hardware van DEC (Digital Equipment Corporation), zo is er de BSD 2.x voor de PDP-11 en de BSD 4.x voor de Vax.
  Het bedrijfsleven kreeg op interesse en veel software-huizen kochten een licentie op UNIX om er lekker aan te kunnen sleutelen, en als er iets commercieel bruikbaars uitkwam werd het op de markt gegooid. Omdat UNIX door AT&T was vastgelegd kregen we Ultrix, Munix, Sinix, UX, Onyx & Xenix. Het laatste systeem is van Microsoft, een iets verkleinde versie van UNIX dat ook op IBM PC's draait. De nieuwste ontwikkeling is dat AT&T & SUN (waar veel ex-BSD'ers van Berkeley werken) samen een verie op de markt gaan brengen die de absolute standaard moet worden. Als gebruiker (kraker) merk je echter weinig van deze puinhoop, en het enige belang van het Versie-, System- of ander nummer ligt in de fouten die er in de beveiliging van oudere systemen zitten.

Genoeg geluld, aan de slag.   Als je het systeem aan de lijn krijgt meldt het zich in een paar regels, en vervolgens vraagt het "login:", en als hierop iets wordt geantwoord, vervolgt het met "Password:". Wat je hierop intikt echo't hij niet. Als een van de twee fout is volgt de mededeling "Login incorrect". Meestal mag je het zo vaak proberen als je wilt, maar je hebt ze ook die na drie keer neerleggen. Er zijn in Nederland een aantal UNIXen die opnemen met een vertaalde versie en bijvoorbeeld om naam en wachtwoord vragen. Als het niet zeker weet kun je eens proberen om een naam in hoofdletters in te tikken, en als hij dan "PASSWORD:" in hoofdletters vraagt dan is het een UNIX, want die schakelt automatisch naar upper case. Als je er eenmaal zeker van bent dat je een UNIX aan de lijn hebt kun je eerst eens wat standaard-logins proberen. Een lijstje staat op de volgende pagina.

#2/19898 Hack-Tic