Hack-Tic 2

vorige index volgende


We doen meer telecommunicatie
dan de telefoon bij u thuis

OPLEIDING TOT
TELECOMMUNIST

deel 2

  Door Peter Poelman en The Key

Bellen in de auto; voor velen een noodzaak, voor nog veel meer een statussymbool. Voor slechts enkelen een schitterende manier om geld te kloppen uit de zakken van graag betalende yups, en voor een wel zeer selecte groep de perfecte hack.

Autotelefoonnet 1Een telefoon op de bank bij een psychiater. De telefoon zegt: Dokter, ik lijd aan nummerverwisseling!
  Momenteel zijn er in Nederland maar liefst 3 systemen in gebruik, bij gebrek aan fantasie genaamd autotelefoon 1, 2 en 3. Net 1 benut frequenties in de normale mobilofoonband, die zijn dus met een scanner te ontvangen. Net 2 werkt voor het overbrengen van gegevens met een 1200 baud full-duplex verbinding (niet exact hetzelfde als in een V22 modem), ergens op de 400 MHz. Net 3 draait nog maar pas (rond de 900 MHz). We gaan het in dit artikel alleen hebben over het eerste telefoonnet, kortweg ATF1.
  De makers van dit eerste autotelefoonnet namen het met de veiligheid nog niet zo nauw: er is geen enkele code of wat dan ook in het protocol ingebouwd, het hele zaakje is zo lek als een mandje!
  ATF is een full-duplex systeem: dat wil zeggen dat er tegelijkertijd gesproken en geluisterd kan worden. Dit wil weer zeggen dat er voor een gesprekskanaal twee frequenties zijn gereserveerd.
  De ene frequentie noemen we het basiskanaal: hierop zendt de steunzender van het autotelefoonnet. Deze steunzenders staan door het hele lang opgesteld en zijn via een directe lijn verbonden met de BTD (Bijzonder Tellende Diensten) ofwel 06-centrale in Rotterdam. De andere frequentie noemen we het mobiele kanaal; hierop zendt het voertuig (niet altijd een auto; ook binnenschippers maken veel gebruik van ATF1).
  Tabel 1 bevat een lijstje met gebruikte frequenties
  Zoals je ziet liggen de frequenties steeds 0.03 MHz verder. Ook ligt het mobiele kanaal steeds 4.6 MHz lager dan het bijbehorende basiskanaal.
  Als je met de scanner luistert naar de basiskanalen vallen er een aantal dingen op:
  Er zit op de basiskanalen (als er geen gesprek is) constant een datariedel in de lucht. Deze riedel geef het nummer van de regio aan en is verder niet interessant.

#2/19894 Hack-Tic