Hack-Tic 1




  Het idee was dat beide partijen daarmee beter af zouden zijn: THIS krijgt betere faciliteiten (nu: 16 lijnen, telex, fax en UUCP en fideo netwerken) en NEABBS krijgt extra klanten.
  Want hoewel begonnen uit zuiver hobbyisme is NEABBS uitgegroeid tot een volwassen bedrijf in BBS telecommunicatie. En hoeveel bewondering ik ook koester voor de vele sysops die hun BBS runnen zonder daarvoor geld aan hun gebruikers te vragen, ik betwijfel of er gratis BBS'en zijn die hun gebruikers kunnen bieden wat NEABBS heeft. Dit alles betekent echter wel dat je voor de toegang tot NEABBS moet betalen: 6 cent per minuut. Dit doe je door een zelf vast te stellen bedrag over te maken naar NEABBS.
  Elke minuut dat je NEABBS gebruikt loopt je krediet dan af met 6 cent. Nader je de rode cijfers dan stuurt NEABBS je een herinneringsbericht zodat je nieuw geld kunt overmaken. Als je gebruik maakt van de speciale faciliteiten van NEABBS (telex, telefax, semafoonoproepen, UUCP usenet, FIDO Echomail etc.) wordt extra geld van je krediet afgetrokken.
  Ik kan met goed voorstellen dat je denkt: "Tja luister eens: ik betaal genoeg voor mijn hobby; de computer is duur en de PTT is veel te duur. En dan zeker ook nog eens voor een BBS gaan betalen: ik kijk wel uit!" Het enige alternatief is echter een gratis BBS met beduidend minder faciliteiten en minder telefoonlijnen, zodat het lang niet altijd toegankelijk is.
  Verder over THIS; terwijl het aantal files gestaag groeit, heeft THIS te maken met duidelijk ups en downs in de berichtensectie. De ene maand sterft het er van de berichten en lijkt het wel alsof er in de hele wereld geen veilige computer staat, de volgende maand worden er maar twee of drie berichten gepost.
  Inmiddels zijn Peter Helders en ondergetekende co-sysops (schippers naast God) van Nederlands grootste hacker BBS, met enige megabytes aan tekstfiles over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het beleid van THIS (zeker als we het allebei druk hebben met andere dingen ontbreekt het nog wel eens aan beleid), is het er op gericht om THIS veelzijdig te houden en te proberen altijd over een gevarieerd aanbod in nieuwe tips en truuks te voorzien.
  Een van de grote dilemma's in THIS is altijd: Hoeveel informatie geven we de beginner? Het is natuurlijk heel nobel om als groep 'gevorderde' hackers alle informatie beschikbaar te stellen, maar het is een beetje zuur als je met een pracht van een hack bezig bent en een goedbedoelende beginner maakt in zijn ontwetekndheid de systeembeheerder attent op de hack. Gevolg: weg hack.
  Daarom is THIS verdeeld in niveau's. Nieuwe gebruikers van THIS komen na het aanvragen van toegang terecht op level B. Hier kunnen ze alleen maar de openbare berichten lezen en nog helemaal geen files downloaden. Zodra er een bijdrage aan THIS is geleverd (niet noodzakelijk hack-kennis, wel hack-betrokkenheid) wordt de gebruiker 'opgetrokken' naar level C.
  Level D is voor de hacker die "heeft laten zien wat hij kan" en level F tenslotte is voor een kleine groep van ingewijden. De oplettende lezer bemerkt hier dat level E ongebruikt is, maar het is altijd handig om een level over te hebben.
  Het is natuurlijk onzin om alles in levels in te delen, en als voorstander van de "free flow of information" vind ik dan ook dat alle informatie die geen betrekking heeft op nog in gang zijnde hacks vrij moet zijn voor iedereen die iets aan THIS bijdraagt.

ROP