Hack-Tic 1kort - kort - kort - kort - kort - kort - kort - kort - kort - kort

  In deze rubriek korte stukje informatie, of juist vragen om informatie. Antwoorden naar de redaktie postbus, telex, fax etc. etc. Nu staan hier een aantal vragen die ons zo snel te binnen schoten, de volgende keer zijn jullie aan de beurt.

Hacken onder Hoogspanning


  Op het electriciteitsnet staat lang niet alleen spanning die nodig is om allerlei handige apparaten zoals mijn computer te laten draaien. Via het net worden ook de nodige stuursignalen op de lijn gesuperponeerd. Een signaal met een veel hogere frequentie maar een kleinere amplitude wordt gebruikt om bepaalde zaken aan te sturen.
  Ik woon zelf in de Zaanstreek en ik had laatst een elektraman over de vloer die mij van alles wist te vertellen over dit systeem. Zo zijn er tonen die straatverlichting aan en uit schakelen. Maar ook de dag- en nachttellers voor de industrie ('s nachts is stroom goedkoper) worden op deze manier bestuurd.
  Ik riep natuurlijk onmiddelijk: "Ja maar, als ik zelf die tonen nou eens op het net zet vanaf het eerste het beste stopcontact?" Daar had de goede man geen antwoord op, maar de stilte die volgde sprak boekdelen.
  Ikzelf heb helaas niet de nodige apparatuur en kennis om een en ander uit te zoeken. Wie maakt een apparaatje dat een nu-is-het-nacht-puls uitzendt zodra de nu-is-het-dag-puls is ontvangen?

Peter Poelman, Krommenie

Tele-Gambling

  Ergens in Delft staat een leuk ding aan de telefoon. Je belt het en dan neemt het op met een pieptoon. Nu kun je vervolgens vijf cijfers intikken (op je DTMF telefoon), waarop een serie snelle piepjes volgt (alsof de code niet goed is).
  Waarschijnlijk kun je allerlei leuke dingen doen als je de goede code weet, maar ja. Iedere poging kost 15 cent, dus als je na 50.000 keer proberen beet hebt heeft dat jou (of je baas…) fl.7500,- gekost (pling, kassa).
  Het leukste komt nog: als je dit nummer intikt op de 008 computer zegt het hok (draait onder VMS, vandaar) dat op dat nummer geen aansluiting zit. Waar moet het heen met de wereld als je niet meer op de PTT computer kunt vertrouwen voor je informatie…
  Hier is ie: 015-783900, wie de code vindt krijgt een appeltaart.

John D. & The Key


Door schakelen wijs

  De PTT levert doorschakelapparaten. Deze stammen nog uit de tijd dat doorschakelen niet in de centrale maar nog gewoon bij de abonnee thuis werd gedaan (op veel oude centrale's is dit nog steeds zo). Het nadeel is wel dat je twee telefoonlijnen nodig hebt.
  Bel je op de uitgaande lijn van dit apparaat dan kun je met een speciaal piepertje instellen waar het ding naar doorschakelt. De toontjes die door dit piepertje gemaakt worden zijn geen DTMF toontjes, maar een soort riedeltjes.
  Wie weet meer?

Eddie, your neighbourhood hacker