Hack-Tic 3

vorige index volgende

grote delen van het publiek bestaan gewoon niet. De Sovjetunie heeft ook geen hacker netwerken als BIT-net of FidoNet, en het zal ze waarschijnlijk ook niet hebben voor het eind van deze eeuw. De meeste Europese landen reguleren het gebruik van modems door burgers. In de Sovjetunie zelf bestaan gewoon geen modems buiten het officiele circuit en het gammele telefoonnet is er ook niet voor gemaakt. Gecontroleerde verbindingen tussen enkele punten in de Sovjetunie en West-Europa en de VS bestaan, maar er zijn maar twee of drie van zulke verbindingen.
  Belangrijker is dat computers in de Sovjetunie net zo duur zijn als auto's in het westen. Dus zijn de computergebruikers een tamelijk gepriviligeerde groep die terughoudend is om het door de maatschappij in haar geschonken vertrouwen te schenden. Handelsbeperkingen tegen de Sovjetunie hebben waarschijnlijk ook een behoorlijk effect op de Sovjetindustrie die veel techniek nodig heeft en lijdt onder het feit dat zij een lagere prioriteit heeft dan defensie en prestige-fabrieken.
  De tekorten in high-tech komen terecht bij de consument. Er bestaan
geen Russische broodroosters, radio's of auto's met computer voor de gewone consument. Zelfs als de handelsbeperkingen vandaag bij toverslag zouden verdwijnen zou het gebrek aan harde valuta en ruilmaterialen de Sovjetunie ernstig beperken in haar streven om over micro's en andere high-tech te beschikken. Geoordeeld naar de situatie nu zal de Sovjetunie nog lange tijd van het "zwarte hacken" gevrijwaard blijven.

  Edward Rice woont in Virginia in de Verenigde staten en hackt al meer dan twintig jaar diverse operating systems. Hackte hij in het begin IBSYS, een IBM systeem dat in het stenen tijdperk van halverwege de zestiger jaren populair was, nu is hij een Macintosh freak. Rice is actief in de "Earthstewards Network", een beweging die zich bezig houdt met het oplossen van conflicten en met burgerdiplomatie.
  Dit artikel verscheen eerder in "High-Technology Export & Import". Vertaling: Rop Gonggrijp. Hack-Tic dankt de auteur voor zijn bijdrage, Wau Holland voor het spotten van het artikel en god voor het feit dat de auteur er nog niet achter is dat wij zijn artikel hebben gejat.