Hack-Tic 2

vorige index volgende



Electronische schakeling maakt fraudeurs het leven gemakkelijk

Het relais, met U op
één lijn.

De Telegraaf van zaterdag 28 januari brengt in een lang artikel een kort bericht: Als je het wilt en je hebt geen normbesef, dan kun je moeiteloos gebruik maken van de telefoonlijn van andere mesen door eenvoudig binnen te stappen in de betonnen huisjes, waarvan sleutels kennelijk circuleren in dubieuze kringen. Een aanzienlijke groep mensen is hier, volgens het bericht, al het slachtoffer van geworden. Ons was echter niet duidelijk hoe we dit bellen op andermans rekening moesten voorstellen; zat zo'n crimineel eenvoudig in zo'n huisje te bellen? Dat zou toch op moeten vallen…
  Volgens een anonieme informant uit de "telecommunicatiewereld" weet de PTT perfect hoe de vork in de steel zit. Ze weigert de slachtoffers schadeloos te stellen om te voorkomen dat de truuk uitlekt. Technisch zit het als volgt:
  In de betonnen B20 huisjes van de PTT (dit zijn die huisjes met puntdak die door heel Nederland zijn opgesteld) bevindt zich een kabelverdeler. Iedereen in die wijk die telefoon heeft, heeft een kabel naar de verdeler. De telefooncentrale heeft naar de verdeler een hele stapel lijnen. In de verdeler wordt dit alles op een groot klemmenbord met soldeerverbindingen in orde gemaakt, zodat ze niet voor elke nieuwe lijn een draad naar de centrale hoeven te trekken.
  In deze huisjes zijn ook nog een soldeerbout (bepaald niet het SMD type…) en een telefoon aanwezig. Deze telefoon
hangt aan een speciaal vrijgehouden dienstlijn. Aan deze dienstlijn hing men de relaisschakeling.
  "Je belt de dienstlijn (het nummer staat op de telefoon). De schakeling neemt onmiddellijk de telefoon op. Maar niet alleen dat: hij neemt ook aan de andere lijn op en verbindt deze twee over een trafo met elkaar door. Deze andere lijn kan elke lijn (dus ook jouw lijn!) in het huisje zijn. De opbeller hoort dan de kiestoon van deze andere lijn en kan door middel van DTMF (TDK) pieptoontjes verder bellen.
  Deze pieptoontjes komen uit de moderne TDK druktoetstelefoons of uit toonkiezertjes die je in elke telefoonwinkel kunt kopen. De uitbellende lijn moet wel op een moderne centrale met toonkiesmogelijkheid zijn aangesloten.
  De opbeller betaalt dus alleen de kosten voor het gesprek naar het huisje, de eigenaar van de uitgekozen lijn (het slachtoffer dus) de kosten van het huisje naar de uiteindelijke bestemming van het gesprek. Zolang de schakeling actief is, is het toestel van de rechtmatige eigenaar van die lijn uitgeschakeld. Hef je de verbinding met het huisje op dan herstelt zich de normale toestand."
  Deze schakeling heeft zoals je misschien wel begrijpt een groot aantal toepassingsmogelijkheden. Overal waar twee telefoonlijnen aanwezig zijn kun je deze schakeling gebruiken om op kosten van de eigenaar van de uitbellende lijn verder te bellen.
  Hoewel de schakeling geniaal is in zijn eenvoud, toch enig commentaar. Als je de 'uitschakel'-optie gebruikt om het toestel van de rechtmatige eigenaar uit te schakelen wanneer je van zijn lijn gebruik maakt, 'pingt' dit toestel even voor en na je gesprek doordat de normaal op de lijn aanwezige lijnspanning wegvalt en weer terug komt.

#2/198922 Hack-Tic