Hack-Tic 2

vorige index volgende


Boeken

Steven Levy

  HACKERS - heroes of the computer revolution
New York 1985,
ISBN 0-440-13405-6

  Hoewel 448 pagina's dik toch een boek dat je niet makkelijk weg legt als je er in bent begonnen. Het verhaal over de begintijd van hacking, het ontstaan van een nieuwe filosofie.
  Het boek is eigenlijk opgesplitst in drie delen. Het eerste en grootste deel gaat over de zestiger jaren. Hackers hangen dan (hoofdzakelijk 's nachts) rond bij de TMRC, de Tech Model and Railroad Club aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Hier hebben ze een oude telefooncentrale in gebruik genomen om een modelspoorbaan te besturen.
  Toen op het MIT de TX-0 computer arriveerde schoof de club hackers meer en meer over naar de 'echte' computer. 's Nachts werd er echt geprogrammeerd. de hackers schreven debuggers, assemblers, compilers, games en meer voor de TX-0. Veracht door de officiele technici speelden de hackers met de techniek.
  Overdag werd de computer gebruikt door 'Officialy Sanctioned Users', de officiële gebruikers die de computer gebruikten om saaie tabellen door te rekenen en die absoluut geen respect op konden brengen voor de ongeorganiseerde levens- en programmeerstijl van de hackers.
  Tussen de studenten is ook een vreemde eend in de bijt. Peter Deutsch is 12 als hij voor het eerst met de TX-0 speelt en al snel is hij een geoefend programmeur. Dit tot wanhoop van de Officialy Sanctioned Users die er niet van houden op hun vingers gekeken (en verbetered) te worden door een jongetje van 12.
  In het eerste deel is ook de hackersethiek terug te vinden. Deze is door Levy teruggebracht tot zes basisregels.
  • Toegang tot computers - en alles wat je iets kan leren over de manier waarop de wereld in elkaar zit - moet volledig en allesomvattend zijn. Er bestaat geen techniek waar je niet met je handen aan mag zitten!
  • Alles informatie moet gratis zijn
  • Wantrouw auoriteit - Streef naar decentralisatie
  • Hackers moeten op grond van hun hacking worden beoordeeld, niet op onzincriteria als opleiding, leeftijd, ras of maatschappelijke positie
  • Je kunt met een computer Kunst en schoonheid scheppen
  • Computers kunnen je leven ten goede veranderen
  Het tweede deel van het boek gaat over de zeventiger jaren, over de idealen van de HCC, wat stond voor de Homebrew Computer Club. Deze club geloofde in de home-computer, zij vonden dat ieder mens recht had op zijn eigen computer. Dit deel behandelt onder (veel) meer het bouwen van de Apple II in een garage door Wozniak en Jobs. Het is leuk om te lezen dat Steve Jobs, die nu als rasechte yuppie door het leven gaat, vroeger een echte hippie was, compleet met baard en oosterse filosofie.
  Dan volgt nog een deel over de tachtiger jaren, onder andere handelend over de 'game hackers', IBM-PC's en de 'boom' in home-computers.
  Dit boek MOET je gelezen hebben!

ROP       

#2/198920 Hack-Tic