Hack-Tic 1Chaos Computer Club

CCC vandaag

  Al vroeg in de tachtiger jaren waren de Duitse hackers georganiseerd in de CCC. De CCC, bekend van o.a. de grote NASA hack van vorig jaar en de uitgave van de Hacker-Bibel (inmiddels 2 delen verkrijgbaar) stond vooral bekend als een Hamburgse club. Hoewel dit in het begin van de jaren tachtig misschien ook zo was, is de werkelijkheid nu anders.

  Hier in Nederland waren omstreeks 1985 slechts enkele mensen actief, en omdat zij geen club hadden opgezet is het hacken in die tijd tamelijk ontoegankelijk geweest. Nieuwe hackers konden alleen 'in de groep opgenomen worden' door tamelijk toevallige contacten met het groepje bekende hackers.
  Is in Nederland de 'hackscene' (daarom) nog tamelijk klein, in Duitsland zijn honderden hackers actief. Als je dan ook de enorme afstanden binnen de Bondsrepubliek bekijkt is het niet meer dan logisch dat er zich kleinere regionale hackgroepen vormen.
  De belangrijkste onderscheiden binnen de CCC op een rijtje:
  Hoewel de CCC in Berlijn is ontstaan heeft het zwaartepunt altijd in Hamburg gelegen. De groep in Berlijn is nooit echt georganiseerd geweest: veel contact met de rest van de CCC is er niet, en in ieder geval manifesteert het Berlijnse deel van de CCC zich niet echt als groep.
  Hamburg is van oudsher het middelpunt van de CCC wereld. Pas in het laatste jaar worden belangrijke zaken ook door niet-Hamburgers georganiseerd. De scene werd dan ook zo groot dat ze gewoon niet meer vanuit een punt te organiseren was. Steffen Wernery en Wau
Holland (die nu in Heidelberg woont, daarover straks) hebben de bal hier aan het rollen gebracht, en het is niet meer dan logisch dat de 'macht' zich hier geconcentreerd had. Hoewel veel Hamburgse leden er nog steeds van overtuigd zijn dat Hamburg het magische centrum van de wereld is, lijkt de 'hacktop' aldaar het absoluut niet erg te vinden de macht aan de rest van de BRD over te dragen.
  In Lübeck, tegen de Deense grens aan, manifesteert zich nu een nieuwe groep hackers. Deze hackers zijn goed georganiseerd en hebben duidelijke leiders. Hoewel de rest misschien terecht mort dat de Lübeckers "Wehrmacht ähnlich" georganiseerd zijn, ze moeten ook toegeven dat je ze om een boodschap kunt sturen. Als je daar op een bijeenkomst komt, dan komen er ook 20 mensen, er is drinken, eten en slaapruimte. 'Alles in ordnung'.
  In München, helemaal aan de andere kant van de Bondsrepubliek, zitten tussen de dijenkletsende Beieren een aantal uiterest pragmatische hackers. Waar in het noorden nogal eens grote problemen zijn rond zaken als het aannemen van geld van de media doet men hier niet moeilijk: de Münchenaren weten 'wat een mark waard is'. Wordt in de rest van het land toch in een underground-achtige omgeving gehackt, de zuiderlingen hebben alle meestal een nette baan. Desondanks kunnen ze soms hard-core uit de hoek komen met bijvoorbeeld harde dreigementen aan het adres van Philips in de tijd dat Steffen Wernery in Frankrijk in de gevangenis zat. Technisch wellicht op hetzelfde niveau als Hamburg, maar toch moeten we het geweten van de CCC elders zoeken…
  En wel in Heidelberg: hier zitten Bernd Fix en Wau Holland aan het hoofd van de wat oudere CCC'ers. Hier wordt niet gespeeld, hier wordt nagedacht over de toekomst van de informa-