Hack-Tic 2

vorige index volgende



De memokiezer, een veelzijdig
PTT-product.

Gratis bellen in cellen

Een jongen die vele computers en gadgets in een PTT telefooncel aan het proppen is.

Een van de dingen die de heren technici bij de PTT hebben ontwikkeld is de memokiezer. De memokiezer is een klein, draagbaar toongeneratortje, een kastje dat piepjes maakt dus.
  De tonen die het voortbrengt bij het intoetsen van een cijfer komen overeen met het geluid dat uw digitale telefoon maakt bij het intoetsen van datzelfde cijfer. Op zich al leuk, maar het beestje kan nog meer. Het is n.l. in staat om telefoonnummers op te slaan in z'n geheugen. Je hoeft het te onthouden nummer slechts 1 keer in te geven en in het vervolg zijn 2 toetsdrukken voldoende om de memokiezer het nummer van tante Truus te laten piepen. Als je tante Truus dan wilt bellen hoeft u het apparaat alleen maar tegen de hoorn te houden voordat deze (niet tante Truus) begint te piepen.
  Voorwaarde is wel dat je telefoon op de digitale centrale is aangesloten.
  Is dit nu zo spectaculair en een bezoekje aan de primafoon waard? Tot zover niet natuurlijk.
  Maar wat gebeurt er als je naar zo'n oud model kwartjestelefoon gaat; je weet wel, die apparaten met draaischijf en zo'n venstertje, zodat u uw kwartje tot het bittere einde kunt blijven zien? Kwartje? Welk kwartje? Hoezo kwartje? Als de betreffende telefoon de pieptoontjes hoort krijgt deze spontaan een brok in z'n keel en weigert ieder kwartje door te slikken.
  Dit is nu een typisch voorbeeld van een generatiekloof; het oude toestel is niet gebouwd op de moderne toonkiezers. Het oude toestel wacht totdat er een nummer gedraaid is met het laten vallen van kwartjes. Dit om te voorkomen dat een kies-puls wordt aangezien voor een "laat kwartje vallen-puls". Bij deze truc wordt de kiesschijf niet gebruikt, en dus wacht het toestel niet op de betaal-puls, met als gevolg dat u geen kwartjes nodig heeft om te telefoneren.
  Het maakt niet uit wat of wie u belt; Washington, Chicopee, Dublin en ook de 06-koopnummers leveren geen problemen op. Het kan zijn dat deze truc bij sommigen van de lezers bekend in de oren klinkt. Inderdaad, deze truc is niet nieuw.
  Reeds in 1983 werd de truk op onbekende schaal benut voor het bijhouden van (internationale) contacten. Reden voor de PTT om in 1984 te beginnen met het ombouwen van de betreffende kwartjesslikkers. Dat deze operatie veel tijd in beslag neemt, blijkt niet alleen uit een artikel in het AD van 14-1-1987, maar blijkt ook uit de praktijk van vandaag de dag.
  Merkwaardig genoeg zijn er na 1983 nog cellen van dit type door PTT geinstalleerd, maar nu alleen nog bij particulieren. Dit laatste is belangrijk omdat de verantwoordelijkheid ten aanzien van de gemaakte kosten nu bij de particulier ligt.

#2/198918 Hack-Tic